Στις 8 Ιανουαρίου 1960, το ελληνικό αθλητικό τοπίο άλλαξε για πάντα με τα εγκαίνια του πρώτου κλειστού γηπέδου στην Ελλάδα, το οποίο κατασκευάστηκε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το γήπεδο, που έγινε η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού για τις ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ, αποτελεί σημείο αναφοράς στην αθλητική ιστορία της χώρας. Ωστόσο, αυτό που το έκανε πραγματικά ξεχωριστό δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική ή η αθλητική του κληρονομιά, αλλά το ιδιαίτερο όνομά του: “Τάφος του Ινδού”.
Πώς προέκυψε η ονομασία “τάφος του Ινδού”;
Η προέλευση της ονομασίας είναι τόσο μοναδική όσο και το ίδιο το γήπεδο. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή συνδέεται με τον παίκτη του Παναθηναϊκού, Τάσο Στεφάνου. Σύμφωνα με τη διήγησή του, λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια του γηπέδου, επισκέφθηκε τον κινηματογράφο «Αρτζεντίνα», που βρισκόταν κοντά στο γήπεδο, για να παρακολουθήσει την ταινία “Ο Τάφος του Ινδού” του Φριτς Λανγκ.
Η ταινία περιλάμβανε σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής κατέβαινε μια σειρά από σκαλιά για να φτάσει στον τάφο. Ο Στεφάνου, βλέποντας την ομοιότητα των σκαλιών με εκείνα του γηπέδου της Λεωφόρου, αστειεύτηκε λέγοντας στην παρέα του:
“Ο τάφος του Ινδού είναι ίδιος με το γήπεδό μας!”
Η ατάκα αυτή έμεινε χαραγμένη στη μνήμη των παρευρισκόμενων και διαδόθηκε τόσο γρήγορα, που το όνομα “Τάφος του Ινδού” καθιερώθηκε.
Το πρώτο παιχνίδι και η έναρξη μιας ιστορίας νίκης
Το κλειστό γήπεδο άνοιξε τις πύλες του στους φιλάθλους στις 19 Μαρτίου 1960. Στον πρώτο επίσημο αγώνα που φιλοξένησε, η εφηβική ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε εκείνη του Μίλωνα για το πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για τους “πράσινους” με σκορ 94-60, σηματοδοτώντας το ιδανικό ξεκίνημα για έναν χώρο που έμελλε να συνδεθεί με ανεπανάληπτες στιγμές.
Το μυστήριο του υπόγειου ποταμού
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του γηπέδου είναι ο υπόγειος ποταμός που φημολογείται ότι βρίσκεται κάτω από αυτό. Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για έναν παραπόταμο του Ιλισού, ο οποίος έχει μπαζωθεί. Αυτή η ιδιαιτερότητα ίσως εξηγεί την έντονη υγρασία που επικρατεί στον χώρο, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο μυστηριώδες και μοναδικό.
Ένας χώρος γεμάτος ιστορία και συναισθήματα
Το κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν ήταν απλώς ένα αθλητικό κέντρο. Ήταν το σύμβολο μιας εποχής, ένας χώρος γεμάτος αγώνες, φωνές φιλάθλων και στιγμές έντασης. Με το όνομά του να κουβαλά μια ιδιαίτερη ιστορία, ο “Τάφος του Ινδού” παραμένει μέχρι σήμερα μια ζωντανή μαρτυρία του ελληνικού αθλητισμού.